Шкода Октавія – народження легенди

Каталог автомобилей

Skoda Octavia є дійсно універсальним автомобілем. Він здатен безвідмовно витримувати великі експлуатаційні навантаження. Водночас це ще і стильний, та модний автомобіль, слухняний до найменшого руху водія. Він є втіленням безпеки, надійності та безумовно є самою популярною моделлю марки Шкода. Не випадково, по всьому світу саме Шкода Октавія протягом багатьох років вважалася найбажанішим авто з лінійки чеського бренду. Більш детально ознайомитись із технічними характеристиками моделі можна на https://www.skoda-kiev.com.ua/models/octavia-facelift/octavia-facelift. Але так було не завжди до успіху модель пройшла довгий та нелегкий шлях.

Напевно, не всі власники Шкода і її шанувальники знають, що перші в історії моделі Октавія були випущені в п’ятдесятих роках двадцятого сторіччя. Існує кілька версій такого назви. Вони грунтуються на значенні перекладу з римського «восьма». Але невідомо точно, восьма це була машина після війни або, як восьма нота, позначає геніальність.

Перші Skoda Octavia випускалися з 1959 по 1971 рік. Машина уявляла собою невеликий дводверний седан. Частина його вузлів була ще від довоєнного Skoda Popular. Незважаючи на простоту оформлення, для того часу машина виглядала досить презентабельно і мала успіх. Мабуть, найбільш цікавим представником сімейства Octavia тих років став універсал під назвою «Комбі». Він був п’ятидверним і відрізнявся зручним та великим багажником. Він проіснував довше інших, аж до 1971 року. Потім випуск Octavia припинився.

У 1991 році Шкода викупав німецький гігант «Фольксваген». Друге народження Октавія відбулося у 1996 році на автосалоні у Парижі. Новий ліфтбек та універсал базувалися на Гольфа 4 серії. Багато прийшло від партнерів по концерну Фольксваген та Ауді. Популярність цієї моделі зростала дуже швидко. А істинний фурор призвела в 2004 поява другого покоління Octavia (А5). Дизайн автомобіля придбав стильні риси, став більш солідним і, в той же час, стрімким. Спочатку з’явилися варіанти хетчбек і універсал Combi. Пізніше модельну лінійку поповнила цікава варіація — Scout. Даний універсал, крім повного приводу мав ще і збільшений кліренс.

У 2009 році були внесені чергові корективи в зовнішній вигляд – змінився вигляд передніх фар і решітки радіатора. Третє покоління Шкода Октавія збиралося на основі платформи MQB, яка була обрана концерном Volkswagen для того, щоб якось уніфікувати всю гаму моделей структурних підрозділів. Серйозних змін у зовнішньому вигляді не відбулося, але автомобіль став помітно економніший. Одним з незаперечних переваг Skoda Octavia завжди називали просторість салону. У третьому поколінні він став ще комфортнішим. Обсяг багажника збільшився до 590 літрів, що є абсолютним рекордом серед машин такого ж класу. Також нове покоління відрізняється високою безпекою, маючи аж 9 подушок безпеки, а також функцію автоматичного гальмування при зіткненні, контролю втоми водія, та інші системи превентивного захисту, які раніше ставилися виключно на машини більш солідних класів.