Акумулятор для автомобілів з системою Start&Stop

Обзоры авто

Багато сучасні авто мають спеціальну систему Start-Stop, яка використовується для економії палива і скорочення викидів в атмосферу вуглекислого газу. Фактично вона забезпечує автоматичне тимчасове виключення двигуна в момент його повної зупинки (наприклад, в пробці або на світлофорі) і його подальший запуск.

У систему Старт-стоп входить:

  • спеціальна система управління,
  • пристрій, що забезпечує багаторазовий своєчасний пуск ДВС.

Існує кілька принципів реалізації функції зупинки і подальшого запуску мотора:

  • за допомогою стартер-генератора (реверсивного генератора),
  • за допомогою впорскування в циліндр палива і подальшого займання паливної суміші,
  • за допомогою посиленого стартера.

Система Start-Stop функціонує наступним чином: під час гальмування авто в блок управління Старт-стоп з датчиків приходить сигнал про те, що частота обертання колінчастого вала змінена і здійснюється зупинка роботи мотора. Як тільки водій знову відпустить педаль гальма в машинах з АКПП або натискає педаль зчеплення в транспортних засобах з МКПП, система активізує стартер і двигун запускається.

З точки зору конструктивних особливостей однієї з найбільш надійних і простих вважається система Start-Stop, розроблена компанією Bosch. Вона встановлюється на BMW, Audi і багато інших. Успішно конкурує з системою і розробка SISS від компанії Mazda. В її випадку запуск двигуна відбувається за рахунок упорскування в циліндри палива і надалі його займанням. Працює така система виключно на машинах з автоматичною коробкою передач.

Варто зазначити, що застосування технології Старт-стоп збільшує навантаження на АКБ. Тому дуже важливо правильно вибрати максимально надійні акумулятори, спеціально розроблені для установки на транспортні засоби такого типу. Найбільш ефективними вважаються моделі AGM типу. Саме їх і встановлюються на випущені авто з системами Start-Stop заводи-виробники.

З технічної точки зору AGM батарея являє собою сучасні обслуговуються акумулятори з абсорбованим електролітом. Така модернізація цих акумуляторів в порівнянні з попередниками має безліч переваг. Наприклад, велика потужність, ніж в свинцевих або кальцієвих батареях аналогічного розміру. AGM акумулятори здатні повністю задовольнити підвищені вимоги з боку транспортних засобів, оснащених системами Старт-стоп. Крім того, вони більше пристосовані для передової системи зарядки авто, в яких використовується змінна напруга. AGM джерела живлення відрізняються максимальною ефективністю і функціональністю, так як мають підвищені пускові струми. Вони можуть легко підтримувати необхідне харчування всього встановленого бортового обладнання.

Чи є якісь обмеження для використання AGM? Насправді ні. Єдино про що необхідно пам’ятати, що якщо на заводі-виробнику автомобіль був оснащений батареєю AGM, то міняти акумулятор треба виключно на пристрій такого ж типу. Зворотній заміна можлива, але з точки зору економії недоцільна.