Діагностика, обслуговування та ремонт МКПП

Характеристики авто

На сучасних автомобілях все частіше встановлюють автоматичну коробку передач. Це дуже складний високотехнологічний вузол автомобіля, який діагностувати та відремонтувати може лише добрий спеціаліст, в умовах спеціалізованої СТО.

Звичайна механічна коробка передач досить проста за конструкцією і завдяки цьому вона дуже надійна і при правильній її експлуатації рідко виходить з ладу. Однак трапляються випадки виходу з ладу та МКПП.

При виході з ладу механічної коробки передач необхідно зробити її діагностику і тільки після цього можна реально оцінити обсяг та вартість робіт з її ремонту.

Практика показує, що серйозні поломки, для яких потрібен серйозний ремонт МКПП раптово не виникають. Їм передують дрібні неполадки у вигляді збільшення шумності коробки, появи нехарактерної для роботи коробки виття і гулу під час руху на деяких передачах.

Крім того, симптомами можливих проблем з МКПП можуть бути:

– вимикання передачі під час руху або як кажуть водії відбувається «вибивання важеля»;

– утруднене включення передачі під час торкання або під час руху;

– потіки олії на коробці передач і сліди олії під машиною;

– не характерний шум при роботі на холостому ходу під час стоянки автомобіля.

Якщо з’являється хоча б один із перерахованих факторів, необхідно автомобілісту звертатися до фахівців сервісного центру та виявляти можливі несправності.

Заміна зношених підшипників МКПП

Крім того МКПП як будь-який вузол в автомобілі вимагає певного догляду та періодичної заміни чи доливки олії. Тому в результаті періодичного ТО можна виявити ознаки поломок, що починаються, і легко їх запобігти. В результаті проведення такого заходу можна серйозно відстрочити або уникнути складного дорогого ремонту МКПП.

Якщо ж знехтувати періодичним ТО МКПП, то найчастіше ремонтувати її доведеться зі суттєвими витратами коштів. Як правило, для цього необхідно:

– здійснити зняття та повне розбирання МКПП;

– зробити заміну робочих шестерень, а можливо і валів;

– замінити підшипники та манжети;

– в окремих випадках зробити заміну виделок перемикання передач та інших деталей.

Таким чином, для надійної та тривалої роботи МКПП необхідно своєчасно проводити періодичне технічне обслуговування та уважно прислухатися до її роботи. Це дозволить уникнути невиправданих грошових витрат на її ремонт.